Daha çok 3-12 yaşlarındaki çocukların %5-30’unda  özellikle bacaklarda gece uykudan uyandırabilecek düzeyde, sebebi bulunamayan ağrılar görülebilir. Halk arasında “büyüme ağrısı” olarak ifade edilen bu ağrıların nedeni genetik etkenlerle, eklem-kaslarla ilgili yapısal özelliklerle ve yoğun fiziksel aktiviteyle açıklanmaya çalışılsa da kesin olarak bilinmemektedir.

Ağrılar kasılma şeklinde, derinden, huzursuzluk verici bir tarzda, özellikle bacaklar ve baldırlarda hissedilir. Aşırı fiziksel aktivite ile artar, masaj ve dinlenmekle azalır. Akşamları ve geceleri artar, uykuyu engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Bazı çocuklarda bütün gece boyu sürebilir. Çocuk genellikle sabahları ağrısız kalkar. Topallama, eklemlerde şekil bozuklukları, kısıtlılık, fiziksel aktivite kaybı, ağrıyan bölgede şişlik, kızarıklık veya ısı artışı görülmez. Laboratuar ve görüntüleme tetkikleri normal saptanır.

Ancak çocukluktaki ağrılar büyüme ağrısı denip geçilmemeli, ayrıntılı olarak fizik tedavi, ortopedi, çocuk hastalıkları doktorları tarafından değerlendirilmelidir. Çünkü çocukluk döneminde görülebilen bazı ciddi hastalıklar da benzer ağrılarla başlayabilir. Özellikle kan hastalıkları, kemik tümörleri, iltihaplı kas-eklem-kemik hastalıkları, travmaya bağlı sorunlar ilk etapta dışlanmalıdır. Bunların yanında, düz tabanlık gibi anatomik-ortopedik problemler, hipermobilite denilen eklemlerde aşırı hareket sendromu, fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı gibi yumuşak doku romatizmaları, çeşitli hormonal ve metabolik sorunlar ile vitamin ve mineral eksiklikleri de çocukluktaki ağrıların sık sebeplerindendir.

Sonuç olarak, büyüme ağrısı tanısı, diğer hastalıklar dışlandıktan sonra konmalıdır!