PRP , hastadan alınan tam kanın santrifüj edilmesi sonucu kan hücrelerinden biri olan trombositten ve büyüme faktörlerinden zengin plazma içeriğidir. PRP tedavisi, mevcut tedavilerin başarısız olabildiği bazı sık karşılaşılan kronik dirençli durumlarda umut vadeden yeni bir tedavi metotudur.
Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında; osteoartrit (kireçlenme), kas yaralanması, kas yırtıkları, tendon yaralanmaları, ligaman (bağ) zedelenmeleri, tenisçi dirseği, golfçü dirseği, aşil tendiniti, topuk dikeni, plantar fasiit (topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan düz doku şeridi iltihabı ve buna bağlı ayak tabanında ağrı), patellar tendinit (diz önü ağrısı) gibi hastalıklarda ve spor yaralanması sonrasında (ön çapraz bağ, iç yan bağ, menisküs yaralanmaları) kullanılmaktadır.
PRP sıvısında yüksek miktarda trombosit denen kan hücreleri vardır. Bu hücreler, bir takım büyüme faktörlerini içerir. Büyüme faktörleri sayesinde kıkırdak, tendon, bağlar ve kemiklerde güçlenme, dokularda iyileşme sağlanır
PRP tedavisinde hastadan damar yolu ile yaklaşık 54 ml kan alındıktan sonra erken pıhtılaşmayı önlemek için 6 ml sitratla karıştırılır. Toplam 60 ml kan özel dizayn edilmiş tek kullanımlık tüpe konularak, sistem için uygun cihazda 15 dakika santrifüj edilir. Santrifüjü takiben trombositten zengin 6 ml PRP sıvısı enjektöre çekilir ve uygun teknikle istenilen bölgeye uygulanır.
Enjeksiyon sonrası 24- 48 saat süre ile hastanın istirahat etmesi ve uygulanan bölgeye soğuk uygulaması önerilmektedir. Ağrı oluşumunu önlemek için asetaminofen veya narkotik analjezik ilaçlar kullanılabilirken bazı ilaçların 2- 4 hafta süresince kullanımı yasaklanır.
PRP uygulaması sonrası uygulama yerinde 2- 7 gün sürebilen ağrı ve rahatsızlık hissi olabilmektedir. Ağrı oluştuğu zaman soğuk, elevasyon (iğne yapılan yerin yüksekte tutulması), istirahat, parasetamol kullanımı önerilmektedir. Ayrıca steriliteye dikkat edilmezse enfeksiyon riski mevcuttur.
İleri derece trombosit hücresi azlığı, ileri derece anemi(kansızlık), kanser varlığı, aktif enfeksiyonda uygulanmaz
PRP uygulamasının kaç kez yapılması gerektiği konusunda kesin kanıtlar bulunmamakta olup seans sıklığı uygulayan doktor tarafından belirlenmektedir. Hastanın vereceği cevaba göre 2- 4 hafta aralarla uygulanabilmektedir. PRP enjeksiyonu sonrası 6- 8 hafta sonra yeni PRP enjeksiyonu açısından kontrol edilmelidir. Yapılan çalışmalarda PRP enjeksiyonu sonrası tedavi etkisinin 6-12 ay etkili olduğu gösterilmiştir.
Hasta sporcu ise spor yaralanmasını takiben 1 hafta sonra yapılması uygundur. Kronik dönemde ise hastanın diğer tedavilere ( fizik tedavi yöntemleri, ilaç tedavisi) 3-6 ay sürede yanıtsız olması durumunda her dönemde yapılabilir.
PRP sonrasında 2 gün istirahat sonrası eklem hareket açıklığı egzersizlerine başlanabilir. 3-7 gün içinde yürüme, yüzme gibi hafif aerobik egzersizlere başlanmalıdır. 2- 3 hafta içerisinde eksantrik güçlendirme egzersizleri ( kasın boyunu uzatarak yapılan kas güçlendirici egzersiz) programa dahil edilmektedir. Spora yönelik egzersiz ortalama 3- 4 hafta sonra verilmelidir. 4-6 haftalık egzersiz programı sonrası hastanın yapılacak kontrol muayenesinde ihtiyaç halinde ek enjeksiyonlar uygulanabilir.
Spora ortalama 4 hafta sonra ( 2 hafta- 3 ay) dönüş önerilmektedir. Sporcularda PRP tedavisiyle spora dönüş diğer tedavilere kıyasla 2-3 hafta erken olmaktadır.
PRP enjeksiyonu sonrası ortalama 6 hafta içinde doku iyileşmesi gerçekleşmektedir. Şikayetlerde ve ağrıda azalma ise birkaç gün içinde gerçekleşmektedir.