Skolyoz, omurganın üç boyutlu deformitesidir. Omurgamızı oluşturan kemikler birer blok halinde üst üste dizilmiş şekildedir. Skolyozda bu bloklar hem sağa/sola, hem öne/arkaya kayarlar, hem de kendi etraflarında dönerler. Dolayısıyla skolyoz egzersizleri üç boyutlu olmalıdır.

Schroth Metodu, 1921 yılında Almanya’da Katherina Schroth tarafından belirlenen ve yıllar içinde geliştirilen, skolyoza spesifik bir egzersiz yöntemidir. Eğriliğin yapısı ve derecesi, bireyin yaşı ve fiziksel özellikleri gibi faktörlere göre kişiye özel olarak planlanır. Asimetrik üç boyutlu düzeltmelerle, solunum ve stabilizasyon egzersizleriyle, omurganın mümkün olduğunca nötral pozisyona getirilmesi, dolayısıyla eğriliğin azalması veya ilerlemenin durdurulması hedeflenir. Aynı zamanda postüral kontrol ve farkındalığın arttırılması, elde edilen kazancın günlük yaşama entegrasyonu amaçlanır.

Schroth egzersizleri hangi durumlarda uygulanmalıdır?

Skolyoz, özellikle adolesan dönem denilen gelişme çağındaki çocuklarda ortaya çıkan bir durumdur. Birçok yetişkinde de geç farkına varılmış eğrilikler karşımıza çıkabilir. Schroth egzersizleri, tüm yaş gruplarında uygulanabilmektedir ancak önemli olan nokta, tedavi hedeflerinin kişiye özel olarak belirlenmesi ve egzersizlerin bu doğrultuda uygulanmasıdır.

Schroth egzersizleri hangi sıklıkta ve ne kadar süre uygulanmalıdır?

Egzersizlerin yoğunluğu ve seans sayısı eğriliğin derecesine, kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre değişir. Çocukluk dönemi skolyozlarında, tedavi ve takip kemik gelişimi tamamlanana kadar mutlaka devam etmelidir.