Diz ağrısı en sık görülen kas-iskelet sistemi yakınmalarından birisidir. Diz ağrısına yol açabilen pek çok problem olmakla birlikte çocuklarda travmatik sebepler, 40 yaş altı erişkinlerde daha çok bağlardaki yaralanmalar, akut menisküs yaralanmaları ve diz kapağı eklemi sorunları, daha ileri yaşlarda ise kireçlenmeler ve dejeneratif menisküs lezyonları en sık nedenlerdir.
Diz ağrısı sebepleri:
- Kireçlenme (Osteoartrit)
- Menisküs zedelenmeleri
- Ön/Arka çapraz bağ zedelenmeleri
- Yan bağ zedelenmeleri
- Tendinitler
- Bursitler
- İltihaplı eklem hastalıkları
- Enfeksiyonlar
- Anatomik deformiteler
- Bel veya Kalçadan yansıyan ağrılar
- Damar problemleri
- Tümörler
Diz problemlerinde ne gibi şikayetler görülür?
Sebepleri ana başlıklarıyla belirtilen diz ağrılarına doğru tanı koyabilmek, ancak hastanın fizik tedavi veya ortopedi doktorları tarafından ayrıntılı dğerlendirilmesiyle mümkündür. Dikkatli bir anamnez ve fizik muayene çok önemlidir. Genellikle yakınmalar ağrı şeklindedir. Dizde hissedilen ağrı her zaman dizden kaynaklanmayabilir. Kalça ve beldeki problem dize yansıyabilir veya ayaktaki ve bacak kaslarındaki sorunlar diz eklemini zorluyor olabilir.
Bazı hastalar boşalma, kilitlenme ve yakalama hissi tarifler. Boşalma belli pozisyon veya aktiviteler sırasında dizin aniden bükülmesidir. Genellikle bağ lezyonunu düşündürür. Kilitlenme dizin açılamamasıdır; sıklıkla dizi açma sırasında ağrı ve ses duyulur. Bu durumda akla eklem faresi veya kıkırdak yırtığı gelmelidir. Yakalama, dizin hareketi sırasında kilitlenecekmiş hissinin ortaya çıkmasıdır.
Diz ağrılarında tanı nasıl konulur?
Bazı rahatsızlıklarda sadece ayrıntılı değerlendirme yeterli olabilir.
Gerekli durumlarda
- Kan tahlilleri
- Röntgen
- MR
- BT
- US
- Sintigrafi gibi tetkikler istenebilir.
Diz ağrıları nasıl tedavi edilir?
Tedavi, tanıya göre değişir.
Genellikle çeşitli ilaç tedavileri, bölgesel enjeksiyon tedavileri, fizik tedavi uygulamaları, kişiye özel egzersizler önerilir. Cerrahi gerektiren durumlar ilgili branşa yönlendirilir.