Uyuşma, yanma, karıncalanma, elektriklenme ile seyreden ağrılar
Ağrılar, mekanizmasına göre iki grupta sınıflandırılır; nosiseptif ve nöropatik ağrılar.
Nosiseptif ağrılar doku hasarına bağlı olan, örneğin kolumuzu bir yere çarptığımızda, elimizi kestiğimizde, bir yerimizde yanık oluştuğunda ortaya çıkan ağrılardır. Nosiseptif ağrılar antienflamatuar ve analjezik adı verilen ağrı kesici ilaçlarla kesilebilir.
Nöropatik ağrı ise nosiseptif ağrıdan farklı olarak, dokuya giden sinirlerin hasarı veya tahriş olması ile karakterize olan bir ağrıdır ve ağrı kesici ilaçlardan fayda görmez. Nosiseptif ağrılar, doku hasarının olduğu bölgede batma, sancı şeklinde hissedilirken nöropatik ağrıda daha çok yanma, elektriklenme, uyuşma, karıncalanma şeklinde şikayetler görülür; normalde ağrılı olmayan bir uyaran ağrı oluşturabilir.
Nöropatik ağrının en sık sebebi diyabettir (şeker hastalığı). Bunun dışında, sinir sıkışmaları, maruz kalınan kimyasallar, bazı ilaçlar, tiroid bezinin az çalışması gibi hormonal problemler, vitamin eksiklikleri, enfeksiyonlar, iltihaplı romatizmal hastalıklar ve bazı kanser türlerine bağlı olarak da nöropatik ağrı oluşabilir. Bel fıtığı, boyun fıtığı gibi problemlerde ağrı nosiseptif karakterdedir ancak bu ağrılar kronik dönemde nöropatik patern kazanır. O nedenle, ağrının kronikleşmemesi, problemin 3 ay içinde kontrol altına alınması çok önemlidir. Toplumda sık görülen fibromiyalji sendromunda hissedilen ağrının da nöropatik karakterli olduğu, dolayısıyla stres, yorgunluk gibi faktörlerden etkilendiği ortaya konmuştur.
Nöropatik ağrı tedavisinde, ağrının sebebine göre değişmekle birlikte; anti-epileptikler (pregabalin,gabapentin,karbamazepin vb.) ve anti-depresan ilaçlar gerekli olabilir.Bu ilaçların sinir uçlarını iyileştirici etkileri vardır ancak mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Tedavide hastaya göre planlanan egzersizler şarttır. Fizik tedavi cihazları, lokal enjeksiyon uygulamaları, bilişsel-davranışsal tedaviler de gerekli durumlarda önerilebilir.