Kök hücreler, vücudun ihtiyacı doğrultusunda farklılaşarak diğer hücrelerin gelişimi, yenilenmesi ve çoğalmasını sağlayan hücrelerdir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte, tüm dokularda onarım azalır. Diğer taraftan, vücudumuzdaki kıkırdak, menisküs, disk gibi yapıların damarsal yetersizliğinden dolayı, bu bölgelerdeki hasarların kendi kendine tamiri güçtür. Bu yapıların onarılmasında kök hücre tedavisi, etkili bir yöntemdir.

Kök Hücreler Nasıl Elde Edilir?

Kök hücreler teorik olarak birçok doku ve organlardan elde edilmekle birlikte günümüzde tedavi amaçlı kök hücre uygulamalarında en yaygın kullanılan kaynaklar kişinin kendi kemik iliği ve karın yağ dokusu ile yeni doğan plasenta ve göbek bağıdır.

Rejeneratif Tıpta Hangi Hastalıklarda Kök Hücre Tedavisi Uygulanabilir?

*Diz, kalça, omuz, el ve ayak bileği eklem kireçlenmelerinde,
*Kalça, omuz, diz, ayak bileğindeki avasküler nekrozlarda,
*Omurganın dejeneratif disk hastalığında,
*Menisküs yırtıklarında,
*Kaynamayan kırıklarda,
*Kas ve tendon yırtıklarında,                                                                                                                                                          *Cilt ve saç tedavilerinde

Kök hücre tedavileri, diğer taraftan çeştli kan hastalıklarında, nörolojik hastalıklarda, kanserlerde, organ nakli sonrası red reaksiyonunun önlenmesinde ve iltihaplı romatizmalarda oldukça umut verici sonuçlar göstermektedir.

Kök Hücre Tedavisinin Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kök hücre uygulamaları, her hasta için detaylı değerlendirme gerektiren bir süreçtir. Sonuçlar, hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Tedavinin başarısını arttıran ana etken, doğru hasta seçimi, kök hücrelerin GMP sertifikalı ve ruhsatlı laboratuarlarda uygun teknik ile elde edilmesidir. Bununla birlikte hastaların kilo vermesi, düzenli egzersiz yapması gibi yaşam tarzı değişiklikleri kök hücre tedavisinin uzun dönem etkisini arttırmaktadır.