Longevity Nedir?

Genetik ve epigenetik biliminin gelişmesiyle, genetik bilgimizi taşıyan, tüm hücrelerimizde bulunan ve nesilden nesile aktarılabilen yaşamsal molekül olan DNA’nın kimyasal ve moleküler yapısı anlaşılmıştır ve son on yıldır elde edilen bulgular sayesinde, DNA’mız üzerinde bulunan genlerin aktivitesinin çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebileceği anlaşılmıştır. Genetik bilgiyi düzenleyen mekanizmaları inceleyen bilim dalına “epigenetik” denir. Kötü beslenme, sigara-alkol-madde kullanımı, toksinlere maruziyet, psikolojik stres, hareketsiz yaşam gibi epigenetik etkenler sonucunda kanser, koroner kalp hastalığı, diyabet, felç, Alzheimer, otoimmün hastalıklar gibi kronik hastalıklar ortaya çıkar. Düşüncelerin bile bir genin işleyişini düzenlediği görülmektedir. Anne karnında, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde de epigenetik etkilenmenin olduğu gösterilmiştir. Dolayısıyla çevresel faktörler, fetal dönemden itibaren gen işleyişimizi etkiler. Yalnız umut verici olan taraf, epigenetik değişiklikler, DNA’daki mutasyonların aksine çoğu kez geri dönüşümlüdür. Yani henüz hastalık ortaya çıkmadan onarılma imkanı mevcuttur. Biliyoruz ki yaşlanma, tüm kronik hastalıklar için risk faktörüdür ancak yaşlanmayı yavaşlatmak ve diğer çevresel faktörlere bağlı oluşan sorunları tamir etmek büyük oranda mümkün hale gelmiştir.

Dolayısıyla epigenetik kavramının anlaşılması, ‘’Longevity’’ kavramını ortaya çıkarmıştır. Sağlıklı beslenme, ideal kilonun korunması, yeterli uyku, stres yönetimi, düzenli egzersiz, sigara-alkol vb toksinlerden kaçınmak konusunda ne kadar erken dönemden itibaren kararlı ve gayretli olursak o kadar sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olabiliriz. Örneğin, genlerimize bağlı olarak uzun yaşama olasılığımız düşük olsa dahi düzenli egzersiz yapmak ve daha az oturmak gibi olumlu yaşam tarzı davranışları sergileyerek yaşam süremizin uzatabileceği ve aksine uzun ömür açısından etkili genlere sahip olsak da bunun gerçekleşmesi için fiziksel olarak aktif kalmanın önemli olduğu gösterilmiştir.

Fiziksel Longevity Nedir ve Ne Yapılmalıdır?

Uzun ve sağlıklı bir yaşam süresince fiziksel açıdan aktif kalmak Fiziksel Longevity olarak tanımlanır. Bunun için  kas-iskelet sistemimize ayrı önem vermek gerekir. Bu açıdan mutlaka bu konuyla ilgilenen fizikel tıp ve rehabilitasyon hekimleri tarafından detaylı bir kas-iskelet sistemi muayenesi yapıldıktan sonra kişiye özel egzersizler planlanmalı, belirli aralıklarla kontrol edilerek devamlılığı sağlanmalıdır. Diğer taraftan kişinin ağrı şikayeti veya şikayetleri varsa sebepleri detaylı olarak saptanıp çeşitli yöntemlerle tedavi edilmelidir. Özellikle kıkırdak, kemik, kas, bağ, tendon, menisküs vb dokulardaki hasarlanmaların kök hücre, eksozom, PRP, SVF, ACS enjeksiyonları gibi rejeneratif yöntemlerle tedavi edilmesi gerekebilir. Bunların yanında, bölgesel yağlanma ve dolaşım bozukluklarının giderilmesi, çeşitli gıda ve serum takviyelerinin uygulanmasına da ihtiyaç duyulabilir.